Delikatny sernik na czekoladowym spodzie
2021-03-29
średni
100 min
4
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie doskonale zaprezentuje się na każdym przyjęciu. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla rodziny i przyjaciół.
Ten sernik, ponieważ jest przygotowywany z serków homogenizowanych, jest wyjątkowo delikatny. Jest też kaloryczny, bo dodatek białej czekolady i śmietanki o wysokim procencie tłuszczu nie czyni go dietetycznym. Jest jednak wyjątkowo smaczny, bo czekoladowy spód stanowi smakowity kontrapunkt dla masy serowej.
Sprawdź też inne przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki masła
- 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jaja
- 6 żółtek
- 1 l 30-proc. śmietanki
- 250 g białej czekolady
- gotowa polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka.
- Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
- Na wystudzony spód wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta. Schładzamy i serwujemy polany polewą czekoladową.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe