Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami: sprytny przepis

Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami to sprytny przepis na pełnowartościowy posiłek. Bogactwo składników odżywczych, smaków i aromatów syci ciało i duszę. Pikantna, kremowa i wzbogacona mięsnymi frykadelkami zupa z soczewicy jest po prostu idealna. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na tę pożywną zupę z czerwonej soczewicy i mięsnych klopsików.
Radzimy
Aby zupa miała aksamitną, gęstą konsystencję, batata (słodkiego ziemniaka) ścieramy na tarce. Podsmażony batat po ugotowaniu w bulionie rozpada się na cząstki, które zagęszczą zupę.
Aby mięsne klopsiki nie rozpadały się, wystarczy użyć samego mięsa mielonego i wyrobionego z niewielką ilością wody. Pod wpływem wody białko zawarte w mielonym mięsie zacznie koagulować, czyli żelować i kleić się. Wykorzystując tę właściwość mięsa łatwo przygotować zwarte i smaczne klopsiki.
Aby nada subtelny smak warto użyć mleko kokosowe jako dodatek. Ale jeśli zabrakło wam mleka kokosowego, to można dodać tłustej śmietany lub serka mascarpone.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g czerwonej soczewicy
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 batat, słodki ziemniak, około 100 g
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
- 100 ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 300 g mięsa drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starty imbir, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażyć 2 minuty.
- Dodać starty batat (słodki ziemniak). Dusić 2-4 minuty.
- Wlać bulion i dodać soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać przecier pomidorowy i mleczko kokosowe. Zagotować.
- Z mielonego mięsa wyrobionego z 4 łyżkami wody uformować klopsiki wielkości orzecha. Dodać je do gotującej zupy. Przykryć pokrywką i gotować 5 minut.
- Podawać od razu z kromką chrupiącego pieczywa.