Lekka zupa warzywna z papryką i kukurydzą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lekka zupa warzywna z papryką i kukurydzą sprawdzi się o każdej porze dnia i roku. Jest pożywna, dostarcza sporej ilości składników odżywczych i niewiele kalorii. Można ją zmiksować na krem i zabrać ze sobą w termosie do pracy lub szkoły.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka
- 1 kolba kukurydzy
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Kukurydze oczyścić wyłuskać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, selera i paprykę pokroić.
- Warzywa włożyć do garnka i zlać 1,5 l zimnej wody dodać kostkę rosołową i gotować na małym ogniu do miękkości.przyprawić do smaku solą i pieprzem.