Jajka z zielonym kremem i filecikami anchois

Jajka z zielonym kremem koperkowym i filecikami anchois są przepyszne. Jak najlepiej wyrazić ich smak? Chłodny koperkowy krem spotyka kwaśne fileciki z sardeli i eksploduje smakiem na języku. To jest bomba i petarda w jednym! Polecam gorąco ten łatwy przepis na efektowną zakąskę z gotowanych jajek i wiosennej zieleniny!
Więcej przepisów na faszerowane jajka
Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:
Jajka faszerowane makrelą - przepis diety Dukana, wysokobiałkowy
Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami
Jajka faszerowane kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem: zdrowy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane kiełkami i awokado: przepis na prostą przekąskę
Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami
Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka
Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
Zobacz także galerię, co jeszcze można zrobić z gotowanych jajek
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 pęczek koperku, posiekanego grubo
- 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
- 1/2 natki pietruszki, pokrojonej
- 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 12 filecików anchois w occie, hiszpańskich
- 12 ładnych piórek koperku, zachowanych z posiekanego pęczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka włożyć do wrzątku i gotować 7 minut. Wyjąć, przelać wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek.
- Jajka przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie usunąć żółtka. Białka odstawić.
- Żółtka przełożyć do blendera. Dodać pokrojoną z grubsza zieleninę. Dodać 4 łyżki jogurtu. Miksować na krem. Krem nie powinien być zbyt gęsty. Dlatego należy dodać jeszcze tyle jogurtu by krem był w miarę lekki.
- Kremem napełnić zagłębienia w połówkach jajek. Krem powinien wystawać ponad jajko. Można użyć do napełniana rękawa cukierniczego lub napełnić jajka łyżeczką.
- Każdą połówkę jajka udekorować zwiniętym filecikiem anchois oraz piórkami koperku.
- Podawać od razu. Lub przechowywać w lodówce okryte folią spożywczą.