Jajka faszerowane kiełkami i awokado: przepis na prostą przekąskę

2021-03-29
Jajka faszerowane kiełkami i awokado
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane kiełkami i awokado - oryginalne połączenie smaków.
łatwy
20 min
4

Jajka faszerowane kiełkami i awokado można podać na jako samodzielne danie np. na kolację czy śniadanie albo jako przekąskę. Nie tylko wspaniale smakują, ale są pożywne i eleganckie.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kiełki lucerny lub rzeżuchy
  • kilka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół.
  • Wyjmij żółtka i przetrzyj je z posiekanym awokado oraz jogurtem naturalnym.
  • Ogórka posiekaj i wymieszaj z masą, natką, sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
  • Połówki jajek napełnij farszem.
  • Do dekoracji użyj kiełków i kawałków orzechów włoskich.