Frytowane tosty z mozzarellą i szynką
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa - smakowite kanapki na ciepło. Chrupiący chlebek z szynką i serem podsmażony w jajku na głębokim oleju.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba
- 4 plastry szynki
- 4 plastry mozzarelli
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- sól i pieprz
- olej od smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kromki chleba przekroić na pół, posmarować masłem, na jednej połowie położyć plaster szynki i plaster mozzarelli, przykryć druga połową i docisnąć.
- Kanapki zawinąć w folię spożywcza i włożyć na 15 minut do lodówki.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Tosty wyjąć z lodówki i zanurzyć w mleku. Zostawić na chwilę, aby dobrze nasiąkły.
- Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym głębokim oleju.