Idealny sernik z mrożonymi malinami

shutterstock_588494741.jpg
Autor: Shutterstock Delikatny sernik z malinowym wierzchem - idealny na rodzinne spotkanie
średni
30 min
4

Sernik z mrożonymi malinami to pyszny deser, gdy za oknem szaruga i chłód. Mrożone maliny są dostępne wszędzie. Warto wypróbować ten pyszny sposób na udane rodzinne spotkanie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 140 g ciastek kruchych
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g malin mrożonych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 8 łyżek miodu
  • 0,5 cytryny, sok i otarta skórka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Kruche ciasta rozdrobnić w malakserze, wymieszać ze stopioną czekoladą i olejem. Mieszaniną wyłożyć dno foremki.
  • Maliny włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mieszaninę 75 ml wody i 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, gotować, aż zgęstnieje, odstawić.
  • Do twarogu dodać mascarpone, jogurt, roztrzepane jajka, miód i sok z cytryny oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać na jednorodną masę. Na koniec dodać startą skórkę cytryny. 
  • Masę twarogową wyłożyć na czekoladowy spód, Na wierzch wyłożyć malinowy sos, delikatnie przemieszać wierzch. 
  • Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia ciasto okryć folią aluminiową, aby się nie przypaliło. 
  • Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty.