Idealny sernik z mrożonymi malinami
2021-03-29

średni
30 min
4
Sernik z mrożonymi malinami to pyszny deser, gdy za oknem szaruga i chłód. Mrożone maliny są dostępne wszędzie. Warto wypróbować ten pyszny sposób na udane rodzinne spotkanie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 140 g ciastek kruchych
- 40 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju
- 200 g malin mrożonych
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek (rozmiar M)
- 8 łyżek miodu
- 0,5 cytryny, sok i otarta skórka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kruche ciasta rozdrobnić w malakserze, wymieszać ze stopioną czekoladą i olejem. Mieszaniną wyłożyć dno foremki.
- Maliny włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mieszaninę 75 ml wody i 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, gotować, aż zgęstnieje, odstawić.
- Do twarogu dodać mascarpone, jogurt, roztrzepane jajka, miód i sok z cytryny oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać na jednorodną masę. Na koniec dodać startą skórkę cytryny.
- Masę twarogową wyłożyć na czekoladowy spód, Na wierzch wyłożyć malinowy sos, delikatnie przemieszać wierzch.
- Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia ciasto okryć folią aluminiową, aby się nie przypaliło.
- Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty.