Dietetyczna sałatka z cukinii i piersi kurczaka
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Dietetyczna sałatka z cukinii i piersi kurczaka smakuje wszystkim. Tajemnica tego pysznego posiłku tkwi w doskonałym przyprawieniu cukinii i kurczaka. Sałatkę z grillowanej cukinii i filetu drobiowego można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka, obie piersi
- 2 cukinie średniej wielkości, młode o cienkiej skórce
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki listków tymianku lub macierzanki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Na sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w poprzek na plastry grubości 1,5 cm, posolić lekko solą i odstawić na 1 godzinę.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić roztartym czosnkiem i tymiankiem, lekko posolić i popieprzyć, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać, owinąć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzać grill lub patelnię grillową i zrumienić kawałki piersi na złoto z każdej strony, zdjąć i zachować.
- Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać. Opiekać na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
- Przygotować sos, miksując sok cytrynowy z natką pietruszki i czosnkiem.
- Podawać na ciepło lub zimno polane pietruszkowym sosem.