Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczona cykoria po holendersku to doskonały sposób na przygotowanie tego mało popularnego, a smacznego i zdrowego warzywa. Łatwa do przygotowania, niedroga i smakowita - idealne danie na ciepłą kolację!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 cykorii
- 10 dag masła
- 15 dag gęstej śmietany
- 2 jajka na twardo
- 2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek lub natka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorię wrzucić do naczynia do zapiekania (brytfanki) z roztopionym masłem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Obniżyć temperaturę do 135ºC, piec przez co najmniej godzinę - aż cykorie będą miękkie i lekko rumiane, a woda odparuje.
- Wyłożyć upieczone cykorie na półmisek, polać ubitą śmietaną, oprószyć posiekanymi jajkami i posiekanymi ziołami. Udekorować plasterkami cytryny.