Obatzda: przepis na serową pastę do chleba
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Obatzda (także: Obazda, Obazder, Obatzer) to przysmak kuchni niemieckiej. Ta aromatyczna pasta z sera camembert, twarogu, przypraw i obowiązkowego dodatku piwa cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Obatzdę jada się na śniadanie, ale najlepiej smakuje jako popołudniowa przekąska. Najczęściej podaje się obatzdę do precla z kuflem schłodzonego piwa pszenicznego.
SKŁADNIKI
- 125 g serka camembert
- 60 g twarogu śmietankowego
- 20 g masła
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta kminku w ziarnach
- sól
- pieprz kolorowy
- 3-4 łyżki piwa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać i na sitku przelać wrzątkiem.
- Oba sery i masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim talerzu. Rozetrzeć je widelcem na jednolitą masę (skórka camemberta nie rozetrze się do końca i właśnie tak ma być).
- Dodać przyprawy i cebulę.
- Wymieszać podlewając niewielką ilością piwa - do uzyskania właściwej konsystencji.
- Pasta powinna mieć taką konsystencję jak niezbyt gęsty jogurt.
- Pamiętać trzeba, że pastę najlepiej przygotować wieczorem. Tylko gdy ma szanse „przegryźć się” przez noc w lodówce, będzie smakowała jak należy.