Obatzda: przepis na serową pastę do chleba

2021-03-29
Obatzda: przepis na serową pastę do chleba
Autor: thinkstockphotos.com Obatzda, pyszna pasta serowa z chlustem piwa rodem z Niemiec.
łatwy
20 min
4

Obatzda (także: Obazda, Obazder, Obatzer) to przysmak kuchni niemieckiej. Ta aromatyczna pasta z sera camembert, twarogu, przypraw i obowiązkowego dodatku piwa cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Obatzdę jada się na śniadanie, ale najlepiej smakuje jako popołudniowa przekąska. Najczęściej podaje się obatzdę do precla z kuflem schłodzonego piwa pszenicznego.

SKŁADNIKI

  • 125 g serka camembert
  • 60 g twarogu śmietankowego
  • 20 g masła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta kminku w ziarnach
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 3-4 łyżki piwa 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać i na sitku przelać wrzątkiem. 
  • Oba sery i masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim talerzu. Rozetrzeć je widelcem na jednolitą masę (skórka camemberta nie rozetrze się do końca i właśnie tak ma być).
  • Dodać przyprawy i cebulę.
  • Wymieszać podlewając niewielką ilością piwa - do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Pasta powinna mieć taką konsystencję jak niezbyt gęsty jogurt.
  • Pamiętać trzeba, że pastę najlepiej przygotować wieczorem. Tylko gdy ma szanse „przegryźć się” przez noc w lodówce, będzie smakowała jak należy.
  •  
Redakcja
więcej