Galantyna z łososia

Galantyna z łososia to danie podawane na zimno, w galarecie. Możesz przygotować je jako elegancką przystawkę lub potrawę główną. Taka smaczna ozdoba odświętnego, i nie tylko, stołu, na pewno zrobi wrażenie na domownikach.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg filetów z łososia
- 1 czubata łyżeczka żelatyny lub agaru
- 1 łyżeczka cukru
- 0,25 szklanki wody
- 0,25 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
- szczypta chilli
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Łososia ugotuj na parze, a gdy ostygnie, usuń z niego skórę i ości. Następnie zmiksuj go w blenderze.
Żelatynę lub agar rozpuść w gorącej wodzie.
W dużej misce wymieszaj cukier, sok z cytryny, chrzan, majonez i schłodzoną żelatynę, a następnie dodaj do niej zmiksowanego łososia. Na koniec wlej do masy śmietanę, dopraw wszystko solą i pieprzem i starannie wymieszaj.
Natłuszczone oliwą foremki wypełnij łososiową masą po brzegi, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Galantyna na bazie agaru skrzepnie znacznie szybciej, ta z żelatyną powinna spędzić w lodówce około 2-3 godzin.
Galantynę przełóż na półmisek bezpośrednio przed podaniem.
Doskonale smakuje w towarzystwie sosu chrzanowego lub koperkowego.