Galantyna z łososia

2021-03-29
Galantyna z łososia
Autor: Shutterstock Galantynę z łososia można urozmaicić dodając kawałki pieczonego lub wędzonego na ciepło łososia
łatwy
60 min
4

Galantyna z łososia to danie podawane na zimno, w galarecie. Możesz przygotować je jako elegancką przystawkę lub potrawę główną. Taka smaczna ozdoba odświętnego, i nie tylko, stołu, na pewno zrobi wrażenie na domownikach.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg filetów z łososia
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny lub agaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,25 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Łososia ugotuj na parze, a gdy ostygnie, usuń z niego skórę i ości. Następnie zmiksuj go w blenderze.

    Żelatynę lub agar rozpuść w gorącej wodzie.

    W dużej misce wymieszaj cukier, sok z cytryny, chrzan, majonez i schłodzoną żelatynę, a następnie dodaj do niej zmiksowanego łososia. Na koniec  wlej do masy śmietanę, dopraw wszystko solą i pieprzem i starannie wymieszaj.

    Natłuszczone oliwą foremki wypełnij łososiową masą po brzegi, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

    Galantyna na bazie agaru skrzepnie znacznie szybciej, ta z żelatyną powinna spędzić w lodówce około 2-3 godzin.

    Galantynę przełóż na półmisek bezpośrednio przed podaniem.

    Doskonale smakuje w towarzystwie sosu chrzanowego lub koperkowego.

Redakcja
więcej