Bigos z kapusty pekińskiej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bigos z kapusty pekińskiej dzięki dodatkowi warzyw i owoców ma głęboki, wyrazisty smak. Ta łatwa w przygotowaniu potrawa może być samodzielnym daniem lub ciepłym dodatkiem do pieczonego mięsa. Bigos z popularnej i łatwo dostępnej kapusty pekińskiej to pyszna porcja tak potrzebnych nam warzyw.
Polecamy również: Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 duża kapusta pekińska
- 3 marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 jabłka
- 3 cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju.
- Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i smażyć kilka minut.
- Cebule wraz z marchewką i pietruszką oraz olejem na którym się smażyły przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną kapustę pekińską, starte na tarce jabłka, przyprawy i sól. Dolać około 2 szklanek wody. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, mąkę i energicznie mieszać do ponownego zagotowania.
- Bigos z kapusty pekińskiej podawać z chlebem, kaszą lub kluskami.