Bigos z kapusty pekińskiej

2021-03-29
Bigos z kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock Bigos z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek do mięsa lub samodzielne danie. 
łatwy
30 min
4

Bigos z kapusty pekińskiej dzięki dodatkowi warzyw i owoców ma głęboki, wyrazisty smak. Ta łatwa w przygotowaniu potrawa może być samodzielnym daniem lub ciepłym dodatkiem do pieczonego mięsa. Bigos z popularnej i łatwo dostępnej kapusty pekińskiej to pyszna porcja tak potrzebnych nam warzyw. 

Polecamy również: Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 3 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju.
  • Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i smażyć kilka minut.
  • Cebule wraz z marchewką i pietruszką oraz olejem na którym się smażyły przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną kapustę pekińską, starte na tarce jabłka, przyprawy i sól. Dolać około 2 szklanek wody. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
  • Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, mąkę i energicznie mieszać do ponownego zagotowania.
  • Bigos z kapusty pekińskiej podawać z chlebem, kaszą lub kluskami.
Redakcja
więcej