Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kalafior marynowany zachowuje chrupkość, jest więc idealnym dodatkiem do sałatek. Można go także serwować jako dodatek do mięs, pasztetów, jajek. Warto go przygotować na progu jesieni, gdy kalafiory są niedrogie i pełne smaku.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1-2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki, i zblanszować we wrzątku przez 2 minuty.
- Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do umytych i wyparzonych słoików.
- Przygotować zalewę: wodę z przyprawami zagotować, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Wrzącą zalewą zalać kalafiora w słoikach, zakręcić słoje.
- Pasteryzować 20 minut.