Ogórki "krokodylki" z różowym pieprzem i anyżem
2021-03-29

średni
1 min
4
Bardzo aromatyczna wersja pikli. Ogórki marynowane z różowym pieprzem i anyżem pięknie pachną i smakują bajecznie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2,5 kg ogórków
- 3,5 łyżki soli
- 1,5 główki czosnku
- 3 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1,5 szklanki octu
- 7 łyżek oleju
- 0,5 kg cukru
- kilka ziaren różowego pieprzu i gwiazdek anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry, zasypać solą i odstawić na 5 godzin.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków razem z chili, anyżem i pieprzem.
- Z octu i cukru przygotuj zalewę, zagotuj ją, zdejmij z ognia i dodaj olej. Wystudź.
- Zalewę dokładnie wymieszać i zalać nią ogórki, odstawić na całą noc.
- Ogórki wraz zalewa przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 min.