Chutney z gruszek: pikantny dodatek do mięs i serów
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chutney z gruszek to rodzaj pikantnego dżemu owocowego z grubo siekanymi gruszkami. Pasuje do mięs i serów. Idealnie komponuje się z długo dojrzewającymi wędlinami.
SKŁADNIKI
- 1 kg twardawych gruszek
- kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
- 2 cebule
- 2 szklanki (1/2 litra) octu jabłkowego
- 150 g cukru
- cynamon
- goździki
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.
- Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce.
- Cebule obieramy z łusek i kroimy na cienkie plasterki.
- Wkładamy gruszki, imbir, cynamon i goździki oraz cebulę do garnka z grubym dnem, wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Dodajemy sporą szczyptę soli i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
- Gotujemy chutney na średnim ogniu przez mniej więcej 45 minut, aż zgęstnieje.
- Słoiki myjemy starannie w gorącej wodzie i osuszamy.
- Wrzący chutney wlewamy do słoików, zakręcamy i natychmiast odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
- Zimne słoiki wycieramy gąbką i ściereczką (żeby się nie lepiły) i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, żeby smaki się przegryzły, a smak octu złagodniał.