Chutney z gruszek: pikantny dodatek do mięs i serów

2021-03-29
Chutney z gruszek: pikantny dodatek do mięs i serów
Autor: Archiwum serwisu Chutney z gruszek to pyszny dodatek do mięs i serów. 
łatwy
30 min
4

Chutney z gruszek to rodzaj pikantnego dżemu owocowego z grubo siekanymi gruszkami. Pasuje do mięs i serów. Idealnie komponuje się z długo dojrzewającymi wędlinami. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg twardawych gruszek
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 2 cebule
  • 2 szklanki (1/2 litra) octu jabłkowego
  • 150 g cukru
  • cynamon
  • goździki
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.
  • Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce.
  • Cebule obieramy z łusek i kroimy na cienkie plasterki.
  • Wkładamy gruszki, imbir, cynamon i goździki oraz cebulę do garnka z grubym dnem, wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Dodajemy sporą szczyptę soli i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
  • Gotujemy chutney na średnim ogniu przez mniej więcej 45 minut, aż zgęstnieje.
  • Słoiki myjemy starannie w gorącej wodzie i osuszamy.
  • Wrzący chutney wlewamy do słoików, zakręcamy i natychmiast odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Zimne słoiki wycieramy gąbką i ściereczką (żeby się nie lepiły) i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, żeby smaki się przegryzły, a smak octu złagodniał.
Redakcja
więcej