Przepyszna tarta warzywna z szynką - tanie danie!
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Przepyszna tarta warzywna z szynką, to tanie, łatwe do przygotowania danie. Możecie dokładnie trzymać się przepisu, ale jeśli zamiast szynki użyjecie kiełbasy - nic się nie stanie. Skład warzyw też możecie modyfikować, w zależności od posiadanych zasobów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- pół kostki masła (125 g)
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
- FARSZ:
- ok. 300 g brokułów
- 150 g szynki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki do posypania (może być suszona)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
- Ciastem wylepić formę do tarty, schłodzić w lodówce. Spód nakłuć widelcem.
- Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
- Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty. Wyłożyć na durszlak, ostudzić.
- Szynkę pokroić w paski.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
- Na podpieczony kruchy spód wyłożyć brokuły, następnie szynkę i pomidory. Całość zalać rozkłóconymi jajkami z solą i pieprzem.
- Wierzch grubo posypać startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Piec 20 minut w 200 stopniach.