Przepyszna tarta warzywna z szynką - tanie danie!

2021-03-29
Przepyszna tarta warzywna z szynką - tanie danie!
Autor: Shutterstock Tartę warzywną z szynką łatwo przygotujecie, a satysfakcja - gwarantowana!
łatwy
25 min
4

Przepyszna tarta warzywna z szynką, to tanie, łatwe do przygotowania danie. Możecie dokładnie trzymać się przepisu, ale jeśli  zamiast szynki użyjecie kiełbasy - nic się nie stanie. Skład warzyw też możecie modyfikować, w zależności  od posiadanych zasobów.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
  • FARSZ:
  • ok. 300 g brokułów
  • 150 g szynki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki do posypania (może być suszona)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
  • Ciastem wylepić formę do tarty, schłodzić w lodówce. Spód nakłuć widelcem.
  • Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
  • Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty. Wyłożyć na durszlak, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w paski.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłożyć brokuły, następnie szynkę i pomidory. Całość zalać rozkłóconymi jajkami z solą i pieprzem.
  • Wierzch grubo posypać startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Piec 20 minut w 200 stopniach.