Przepyszna brukselka zapiekana z ziemniakami: pokochasz od pierwszego kęsa!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Brukselka wielu osobom kojarzy się z mdłym lub gorzkim warzywem o dziwnym zapachu. Jednak brukselka może być przepyszna. Wypróbuj przepis na brukselkę zapiekaną z ziemniakami, a przekonasz się, że to jedno z najsmaczniejszych warzyw.
Więcej przepisów z brukselką w roli głównej:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 800 g brukselki
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 36% tłuszczu
- 200 ml mleka
- 150 g sera żółtego, startego
- 50 g parmezanu lub innego sera twardego, startego
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki, a następnie pokrój w plastry. Usuń uszkodzone zewnętrzne liście z brukselki. Następnie umyj brukselkę i osusz. Przekrój brukselki na pół i umieść w misce z ziemniakami.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wymieszaj z tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem dodaj do brukselki i ziemniaków. Ponownie wymieszaj.
- Nasmaruj naczynie do pieczenia i napełnij warzywami.
- Ubij śmietanę, mleko, jajka i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Polej tą mieszaniną warzywa. Posyp tartym serem.
- Piecz zapiekankę przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Aby nie spiec za mocno sera, można naczynie okryć folią aluminiową i zdjąć na 5-7 minut przed końcem pieczenia.