Surówka z brukselki: rewelacyjny przepis na brukselkę na surowo

2021-03-29
Surówka z brukselki
Autor: thinkstockphotos.com Tajemnica udanej surówki z brukselki tkwi w bardzo cienkim poszatkowaniu małych kapustek. 
łatwy
30 min
4

Brukselkę, tak jak wszystkie kapustne, można jeść również na surowo. Szczególnie w okresie jesienno-zimowy, gdy jest sezon na brukselkę, warto częściej sięgać po to niepozorne warzywo. Brukselka na surowo jest w smaku delikatna, orzechowa, lekko piekąca. I co najważniejsza ma smak i miły zapach.

SKŁADNIKI

  • 700 g. brukselki – cieniutko pokrojonej lub zszatkowanej
  • ok. 3 łyżki oliwy lub oleju
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku;
  • 1/3 szklanki szczypiorku drobno posiekanego
  • sól
  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 55 g startego twardego suchego sera typu parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę trzeba pokroić niezwykle cienko na plasterki cieńsze niż milimetr, w przeciwnym razie warzywo będzie zbyt twarde. W sposobie krojenia tkwi sekret tej sałatki.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce sałatkowej z wyjątkiem sera.
  • Doprawić, uważając na sól, gdyż ser jest słony.
  • Na koniec dodać ser, ewentualnie doprawić ponownie.