Zupa brukselkowa - oryginalna i pożywna

2021-03-29
Zupa brukselkowa - oryginalna i pożywna
Autor: Shutterstock Zupa z brukselki to dobry pomysł na wykorzystanie tego warzywa
łatwy
35 min
4

Zimą gotowanie coraz to innej zupy stanowi pewne wyzwanie - liczba świeżych i zdrowych, a przede wszystkim zdrowych warzyw jest mniejsza niż latem. Warto sięgnąć więc po typowe zimowe warzywa - np. takie jak brukselka i wykorzystać je inaczej niż zawsze. Robiąc na przykład zupę brukselkową!

SKŁADNIKI

  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 kg brukselki
  • 2 żółtka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • bagietka na grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku i gotować 20 minut.
  • Warzywa wyjąć i zmiksować, zalać bulionem. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Żółtka roztrzepać ze śmietaną, połączyć z zupą (ale już nie gotować).
  • Bagietkę pokroić w kromki, potem w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
  • Rozlać zupę do miseczek lub talerzy i posypać grzankami.