Pizza z dynią i kozim serem - po prostu pycha!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pizza z dynią i kozim serem to danie łatwe do przygotowania, smakowite i oryginalne. Warto wypróbować nasz przepis i przygotować pizzę inną niż zazwyczaj. Nieco odchudzoną i zdrowszą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zmień swoje nawyki żywieniowe! TO PROSTE >>>
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 szklanka śmietany 30%
- 10 dag sera koziego
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać, orzechy grubo pokroić.
- Olej rozgrzać na patelni, włożyć dynię, smażyć z obu stron po 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty.
- Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną, położyć plastry usmażonej dyni.
- Rozkruszyć albo pokroić kozi ser, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać orzechami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20 minut.
- Gorące ciasto pokroić na kawałki, doskonale smakuje oprószone świeżym rozmarynem. Podawać posypane listkami rukoli.