Oszukana pizza na szybko: mniej kalorii, więcej smaku

2021-03-29
shutterstock_253548043.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Pizza na szybko z ciasta majonezowego bez drożdży to ukłon w stronę kuchni włoskiej. Ciasto robi się szybko, nie wymaga wyrastania. Jedyne co nam pozostaje to dobrać ulubione dodatki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 mała cebula pokrojona na cienkie talarki
  • 1 pomidor pokrojony na plasterki
  • 150 g kiełbasy szynkowej w plasterkach
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 80 g salami pepperoni, pokrojonego na cienkie plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać jajka z majonezem i mąką. Otrzymane ciasto wylać do blachę posmarowaną masłem lub olejem.
  • Na cieście ułożyć plasterki kiełbasy, na nich talarki cebuli, plastry pomidora i plasterki pepperoni. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 10-15 minut lub do chwili, gdy ser się stopi i ciasto lekko się przyrumieni.
  • Wyjąć z piekarnika i pokroić na kwadraty. Podawać jeszcze ciepłe!