Sękacz z tortownicy - sprawdzony przepis na sękacz pieczony w piekarniku
2021-03-31

łatwy
90 min
4
Sękacz tradycyjnie wypiekany jest na specjalnym rożnie. Można go jednak przygotować w domu, w tortownicy. Ale lojalnie ostrzegamy - wymaga sporo cierpliwości, bo każda warstwę trzeba zapiekać oddzielnie. Jednak jeśli masz sporo czasu - warto, bo wychodzi przepyszny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1 esencja waniliowa
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem. Gdy będzie puszyste dodawać stopniowo po 1 żółtku, rum, migdały, esencję waniliową i mąki. Cały czas ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na jej dnie rozprowadzić równomiernie 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 5 min.
- Gdy warstwa się zrumieni wyjąć blaszkę z piekarnika i na warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 5 min. Czynność powtarzać, aż zużyjemy całe ciasto.
- Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystygnięciu zdjąć tortownicę.