Ekspresowe ciasteczka twarogowe
2021-03-29

łatwy
5 min
4
Jeśli najdzie was nagła ochota na domowe słodkości ten przepis sprawdzi się znakomicie. Pyszne, chrupiące ciasteczka twarogowe przygotujesz błyskawicznie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka białego sera
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- Dekoracja:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- wiśnie z kompotu
- gruby cukier
- roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biały ser rozdrobnić, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Jajko roztrzepać z mlekiem i śmietaną, dodać do twarogu, wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować je na ok pół centymetra.
- Wyciąć okrągłe ciasteczka, w każdym zrobić palcem wgłębienie i włożyć w nie wisienkę.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż się zezłocą.