Blok czekoladowy z białej czekolady: jak zrobić biały blok czekoladowy?
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Blok czekoladowy nie musi być ciemny. Doskonale wygląda i smakuje blok czekoladowy z białej czekolady wypełniony smakowitymi bakaliami. Po przekrojeniu przypomina pyszny keks. Biały blok czekoladowy może być hitem na świątecznym lub noworocznym przyjęciu. Będzie też strzałem w 10 na kinderbalu
SKŁADNIKI
- 400 g mleka w proszku
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego (16 g)
- 75 g masła
- pół szklanki wody
- pół tabliczki białej czekolady
- duża paczka herbatników
- 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
- 100 g kandyzowanych owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać na wolnym ogniu (do rozpuszczenia cukru). Mleko w proszku przesiać przez sito. Do mleka wlać zawartość rondelka. Dosypać bakalie, owoce, pokruszone ciastka i kawałki białej czekolady. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość misy przełożyć do formy. Deser należy dokładnie uformować w formie. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.