Ryba z piekarnika z duszonymi porami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ryba z piekarnika z duszonymi porami to niebanalny sposób na rybę. W przepisie można użyć każdą dostępną na rynku rybę morską: dorsza, mintaja, morszczuka, czy mirunę. Duszone pory nabierają słodyczy, która doskonale podkreśla delikatny smak białej ryby. Pieczona ryba i maślane pory to danie doskonałe na codzienny posiłek lub wykwintny obiad. Wypróbuj przepis na rybę z piekarnika z duszonymi porami.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z dorsza, morszczuka lub mintaja
- 2 pory
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki szałwii suszonej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 1 łyżka pistacji
- ewentualnie cytryna do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże filety wystarczy tylko umyć, mrożone należy rozmrozić i umyć. Przed przyprawieniem osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Filety ułóż na blasze wyłożonej papierem, odrobinę posól, skrop olejem (1/2 łyżki), piecz przez 10-13 minut (zależnie od grubości) w temp. 170 stopni.
- Pory umyj, pokrój na plasterki, uduś na pozostałym oleju, wymieszaj z suszoną szałwią i szczypiorkiem.
- Oddzielnie na suchej patelni upraż obrane pistacje.
- Ciepłą rybę przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż pory, posyp tłuczonymi pistacjami, podawaj z kawałkiem cytryny.