Lin w koperkowym sosie
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Lin w koperkowym sosie to klasyczne danie kuchni polskiej. Śmietanowy sos z dodatkiem świeżego koperku idealnie pasuje do tej wyśmienitej słodkowodnej ryby.
SKŁADNIKI
- lin słusznych rozmiarów
- włoszczyzna
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyznę, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. Rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
- Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
- Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.