Soczysty boczek pieczony z ziemniakami: przepis na pożywny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Soczysty boczek pieczony z ziemniakami to świetny przepis na pożywny obiad. Mięso dzięki powolnemu pieczeniu zachowuje swoją soczystość i po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg surowego boczku ze skórą i żebrami
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać. Cebulę pokroić na talarki.
- Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
- Skórę na boczku naciąć. Natrzeć solą i pieprzem. Całą powierzchnię boczku oraz w nacięciach posmarować olejem z przyprawami.
- Pozostałym olejem posmarować ziemniaki.
- W brytfannie ułożyć krążki cebuli. Na nich boczek skórą do góry. Obok ułożyć ziemniaki.
- Wstawić do pieca rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 2 godziny.
- Podawać boczek pokrojony na grube plastry razem z upieczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych warzyw.