Rewelacyjne pałki kurczaka pieczone w sosie miodowo-musztardowym

Pieczone pałki kurczaka w sosie musztardowo-miodowym
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pałki kurczaka pieczone w sosie musztardowo-miodowym
łatwy
20 min
4

Przepis na podudzia z kurczaka z miodem i musztardą to doskonały, łatwy sposób na przygotowanie pałek z kurczaka pieczonych w piekarniku. Dzięki magicznemu 4-składnikowemu sosowi są za to złote, lepkie i wszyscy je uwielbiają. Dzielę się rewelacyjnym przepisem! Zapiszcie go i zachowajcie na później!

Skrzydełko czy nóżka? Wybieram nóżkę

Nóżka to moim zdaniem najsmaczniejsza część kurczaka. Nie bez powodu do porcji tzw. kurczaka rodzinnego dodaje się 2 nóżki. Moja rodzina wprost bije się o nóżki. Na szczęście dorośli wolą udka, a dzieci pałki, więc póki co równowaga jest zachowana.

Mięso z nóżek kurczaka jest ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku od piersi. Jest także bardziej soczyste i mniej zbite. Łatwo je pogryźć.

Kilka ważnych wskazówek jak upiec idealne pałki kurczaka?

Na świecie jest niewiele sosów, które smakują tak rewelacyjnie, przy tak niewielu składnikach. W przypadku tego sosu całą robotę robi musztarda i czosnek. Miód pozwala osiągnąć harmonię smaku, a mąka ziemniaczana wszystko spaja. Dodatek mąki powoduje, że sos nie spływa z pałek.

Piekę pałki kurczaka w 180C przez około 50 minut. Niektórzy kucharze pieką w wyższej temperaturze, 220C, przez około 30 minut. Ale jak dla mnie nóżki upieczone w ten sposób są zbyt zwięzłe w środku, a tym samym trudne do pogryzienia. Chciałabym, żeby cieszyły dwulatka z nielicznymi zębami, jak i sześciolatka z wyrzynającymi się zębami stałymi oraz ciocię z garniturem trzecich zębów. Po prostu staram się nakarmić wszystkich, bez względu na wiek!

Z czym podać pieczone pałki kurczaka? 

Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami. Oto kilka sprytnych przepisów, jak upiec ziemniaki, przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone jak z ogniska - prosto z piekarnika. Sprawdzony przepis

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

SKŁADNIKI

  • KURCZAK:
  • 8 udek z kurczaka (około 1 kg)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • SOS:
  • 2 łyżki musztardy dijon lub innej łagodnej w smaku
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oraz 
  • gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wymieszaj składniki sosu. Możesz ewentualnie przyprawić dodatkową solą i pieprzem, według własnych upodobań.
  • Małą blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem.
  • Umieść podudzia na blasze. Polej obficie sosem.
  • Piecz przez 30 minut. Obróć podudzia i za pomocą łyżki polej sosem, który zebrał się na dnie.
  • Piecz przez kolejne 20 minut, ponownie obróć, polej sosem. Ułóż na wierzchu gałązki rozmarynu lub posyp suszonym.
  • Piecz przez 10-15 minut, aż sos odparuje, a podudzia będą złote i lepkie.
  • Wyjmij z piekarnika. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej