Rewelacyjne pałki kurczaka pieczone w sosie miodowo-musztardowym

Przepis na podudzia z kurczaka z miodem i musztardą to doskonały, łatwy sposób na przygotowanie pałek z kurczaka pieczonych w piekarniku. Dzięki magicznemu 4-składnikowemu sosowi są za to złote, lepkie i wszyscy je uwielbiają. Dzielę się rewelacyjnym przepisem! Zapiszcie go i zachowajcie na później!
Skrzydełko czy nóżka? Wybieram nóżkę
Nóżka to moim zdaniem najsmaczniejsza część kurczaka. Nie bez powodu do porcji tzw. kurczaka rodzinnego dodaje się 2 nóżki. Moja rodzina wprost bije się o nóżki. Na szczęście dorośli wolą udka, a dzieci pałki, więc póki co równowaga jest zachowana.
Mięso z nóżek kurczaka jest ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku od piersi. Jest także bardziej soczyste i mniej zbite. Łatwo je pogryźć.
Kilka ważnych wskazówek jak upiec idealne pałki kurczaka?
Na świecie jest niewiele sosów, które smakują tak rewelacyjnie, przy tak niewielu składnikach. W przypadku tego sosu całą robotę robi musztarda i czosnek. Miód pozwala osiągnąć harmonię smaku, a mąka ziemniaczana wszystko spaja. Dodatek mąki powoduje, że sos nie spływa z pałek.
Piekę pałki kurczaka w 180C przez około 50 minut. Niektórzy kucharze pieką w wyższej temperaturze, 220C, przez około 30 minut. Ale jak dla mnie nóżki upieczone w ten sposób są zbyt zwięzłe w środku, a tym samym trudne do pogryzienia. Chciałabym, żeby cieszyły dwulatka z nielicznymi zębami, jak i sześciolatka z wyrzynającymi się zębami stałymi oraz ciocię z garniturem trzecich zębów. Po prostu staram się nakarmić wszystkich, bez względu na wiek!
Z czym podać pieczone pałki kurczaka?
Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami. Oto kilka sprytnych przepisów, jak upiec ziemniaki, przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach
Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne
Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki
Ziemniaki pieczone jak z ogniska - prosto z piekarnika. Sprawdzony przepis
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
SKŁADNIKI
- KURCZAK:
- 8 udek z kurczaka (około 1 kg)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- SOS:
- 2 łyżki musztardy dijon lub innej łagodnej w smaku
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki miodu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- oraz
- gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wymieszaj składniki sosu. Możesz ewentualnie przyprawić dodatkową solą i pieprzem, według własnych upodobań.
- Małą blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Umieść podudzia na blasze. Polej obficie sosem.
- Piecz przez 30 minut. Obróć podudzia i za pomocą łyżki polej sosem, który zebrał się na dnie.
- Piecz przez kolejne 20 minut, ponownie obróć, polej sosem. Ułóż na wierzchu gałązki rozmarynu lub posyp suszonym.
- Piecz przez 10-15 minut, aż sos odparuje, a podudzia będą złote i lepkie.
- Wyjmij z piekarnika. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.