Pieczone mielone kotlety z jajkiem: przepis na jajeczne gniazdka
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pieczone mielone kotlety z jajkiem w środku to po prostu łatwy przepis na jajko w mięsnym gniazdku. Chrupiące z wierzchu, soczyste i sycące klopsy z jajkiem są doskonałym urozmaiceniem naszej codziennej diety.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 jajko surowe
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Pozostawić w całości.
- Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z tartą bułką, surowym jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
- Każde jajko oddzielnie okleić mięsną masą, starając się zrobić to szczelnie i obtoczyć w bułce tartej.
- Jajeczne gniazdka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym klopsie położyć kawalątek masła.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby powierzchnia ładnie się zarumieniła.