Nogi kurczaka, ziemniaki i majonez: przepis na najłatwiejszy obiad świata

Nogi kurczaka, ziemniaki i majonez to trio składników, które nigdy nie zawodzi. Majonez to tajny sprzymierzeniec zapracowanych i żyjących w niedoczasie. Przyspiesza marynowanie mięsa i pozwala szybciej upiec nogi kurczaka, które z zewnątrz będą chrupiące, a w środku soczyste i pyszne. Oto przepis na najłatwiejszy obiad świata. Coś specjalnie dla tych co maja mało czasu, a lubią dobrze zjeść.
Kurczak: szybko, łatwo, smacznie!
Mięso kurczaka to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Kurczak jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. Przygotowuje się zdecydowanie szybciej niż inne gatunki mięsa. Na koniec powiedzmy sobie szczerze, dania z mięsa kurcząt są po prostu tanie.
Zobacz galerie przepisów na dania z udkami kurczaka:
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka
- 1 kg ziemniaków, drobnych, najlepiej młodych
- 1 cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka natrzeć przyprawą do kurczaka.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub cząstki. Cebulę pokroić drobno i wymieszać z ziemniakami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do majonezu razem z curry. Wymieszać.
- Połowę majonezu dodać do ziemniaków, wymieszać.
- Na wierzchu ułożyć nóżki kurczaka i polać pozostałym majonezem.
- Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 190°C.