Mielone w waflu: przepis na smażone kotlety wieprzowe
2021-03-29

średni
40 min
4
Mielone w waflu to sprytny przepis na smażone kotlety wieprzowe. Nie ma w tym nic odkrywczego, ale to ciekawe rozwiązanie, który urozmaici naszą codzienną kuchnię. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Smażenie w waflu pozwala dodać do mięsa również grzyby i warzywa. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem wybornych kotletów mielonych smażonych w waflu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo–wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 cebula średniej wielkości
- sól i pieprz do smaku
- 2 duże, suche wafle lub kilka mniejszych
- do panierowania: 6 łyżek tartej bułki i 2 jajka rozkłócone z 2 łyżkami wody
- olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. Ostudzić.
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą i jajko. Przyprawić mielonym pieprzem. Posolić, jeśli mięso nie zawierało soli. Wielu producentów soli mielone mięso, dlatego należy czytać etykiety.
- Wymieszać mięsną masę i odstawić na 20 minut do lodówki.
- Na waflu rozłożyć równą warstwę mięsa, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć, pokroić na kwadraty, każdy kwadrat przekroić po przekątnej na trójkąty.
- Panierować w rozmąconych z wodą jajkach i bułce tartej.
- Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw.