Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

2021-03-29
Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi
Autor: Shutterstock Labskaus - idealne połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego
łatwy
60 min
4

Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g wołowiny peklowanej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 śledzie typu matjas
  • 1 ogórek konserwowy
  • 500 g marynowanych buraków
  • 4 rolmopsy
  • 4 jajka
  • 12 korniszonów, malutkich ogóreczków konserwowych
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • sos worcestershire

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Peklowaną wołowinę ugotować do miękkości, pozostawić w cieple.
  • Oddzielnie w osolonym wrzatku ugotować ziemniaki.
  • Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim drobno poszatkowaną cebulę.
  • Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
  • Mięso zmielić i dodać do reszty.
  • Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire.
  • Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.
  • Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone, korniszony i rolmopsa.