Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g wołowiny peklowanej
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 kg ziemniaków
- 500 g cebuli
- 1 łyżka smalcu
- 4 śledzie typu matjas
- 1 ogórek konserwowy
- 500 g marynowanych buraków
- 4 rolmopsy
- 4 jajka
- 12 korniszonów, malutkich ogóreczków konserwowych
- masło
- sól
- pieprz
- sos worcestershire
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Peklowaną wołowinę ugotować do miękkości, pozostawić w cieple.
- Oddzielnie w osolonym wrzatku ugotować ziemniaki.
- Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim drobno poszatkowaną cebulę.
- Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
- Mięso zmielić i dodać do reszty.
- Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire.
- Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.
- Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone, korniszony i rolmopsa.