Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

2021-02-23
Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi
Autor: Shutterstock Labskaus - idealne połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego
łatwy
60 min
4

Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne. 

Składniki

800 g wołowiny peklowanej

2 liście laurowe

5 ziaren pieprzu

1 kg ziemniaków

500 g cebuli

1 łyżka smalcu

4 śledzie typu matjas

1 ogórek konserwowy

500 g marynowanych buraków

4 rolmopsy

4 jajka

12 korniszonów, malutkich ogóreczków konserwowych

masło

sól

pieprz

sos worcestershire

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Peklowaną wołowinę ugotować do miękkości, pozostawić w cieple.

Oddzielnie w osolonym wrzatku ugotować ziemniaki.

Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim drobno poszatkowaną cebulę.

Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

Mięso zmielić i dodać do reszty.

Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire.

Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.

Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone, korniszony i rolmopsa.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska