Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne.
800 g wołowiny peklowanej
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
1 kg ziemniaków
500 g cebuli
1 łyżka smalcu
4 śledzie typu matjas
1 ogórek konserwowy
500 g marynowanych buraków
4 rolmopsy
4 jajka
12 korniszonów, malutkich ogóreczków konserwowych
masło
sól
pieprz
sos worcestershire
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Peklowaną wołowinę ugotować do miękkości, pozostawić w cieple.
Oddzielnie w osolonym wrzatku ugotować ziemniaki.
Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim drobno poszatkowaną cebulę.
Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
Mięso zmielić i dodać do reszty.
Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.
Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone, korniszony i rolmopsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska