Kurczak w sosie śmietanowym: przepis na pyszny frykas drobiowy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Soczyste mięso rozpływające się w ustach. Pyszny aromatyczny sos z pieczarkami i malutkimi cebulkami perłowymi (można użyć zwykłej cebuli). Po prostu rarytas. Kurczak w sosie śmietanowym to prawdziwy frykas. Oto łatwy przepis na pyszne danie z drobiu.
SKŁADNIKI
- 3 nóżki kurze całe (udka z podudziami)
- 4 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 200-250 g pieczarek drobnych, białych
- 200 g cebulek perłowych lub po prostu 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 duże żółtka
- 6 łyżek śmietany 30% tłuszczu
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, przyciąć nóżki i osuszyć. Cebulki lub cebulę obrać z łuski. Małych cebulek nie ma potrzeby kroić, dużą cebulę pokroić w piórka.
- Nóżki kurczaka podzielić na udka i pałki. Oprószyć solą i pieprzem.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Wyjąć kurczaka z rondla.
- Na miejsce kurczaka włożyć do rozgrzanego rondla pieczarki i cebulki. Smażyć do zeszklenia.
- Zawartość rondla oprószyć mąką i zrumienić.
- Wlać wino i zagotować. Wlać bulion. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Ponownie włożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Zdjąć z ognia.
- Śmietanę wymieszać z żółtkami. Dodać do niej 1 chochelkę gorącego sosu i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu i zamieszać.
- Podawać posypane natką pietruszki z gotowaną kaszą lub ryżem.