Kurczak słodko-kwaśny. Niech egzotyka zagości na twoim stole
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurczak słodko-kwaśny to danie, dzięki któremu uratujesz nawet niezbyt udany dzień. Po takiej kolacji, zapomnisz o wszystkim, co cię w ciągu dnia wyprowadziło z równowagi. Nie wierzysz? Przekonaj się.
SKŁADNIKI
- 60 dag piersi kurczaka
- papryka żółta, zielona i czerwona
- 15 dag dymki
- 1 cebula
- 30 dag ryżu
- sól, pieprz puszka kukurydzy
- 400 ml bulionu warzywnego
- sos sojowy
- 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych lub tyle samo solonych i wypłukanych z soli po gorącą wodą
- 250 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj i pokrój w paski. Papryki pokrój w cienkie paseczki, dymkę w krążki. Cebulę posiekaj dość drobno.
- Ryż wsyp do 600 ml wrzącej wody i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij posolić.
- Kukurydzę dokładnie umyj na sitku. N
- a patelni rozgrzej olej. Podsmaż kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij mięso z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na tłuszcz pozostały ze smażenia z mięsa wrzuć cebulę i zeszklij nie rumieniąc. Dodaj czosnek, papryki i dymkę, wszystko podsmaż, mieszając.
- Ponownie włóż na patelnię mięso i wlej sos słodko-kwaśny oraz bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem, cukrem i 4 łyżkami sosu sojowego. Podsmaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut, dodaj kukurydzę i orzeszki ziemne, uprzednio posiekane.
- Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.