Indycze piersi w sosie pieczarkowym - smaczny sposób na niedrogi obiad

Indycze piersi w sosie pieczarkowym - smaczny sposób na niedrogi obiad
Autor: Shutterstock Indycze piersi w sosie pieczarkowym to pyszny i niedrogi obiad.
łatwy
35 min
4

Gdy chcę przygotować szybki, smaczny i tani obiad zazwyczaj na myśl przychodzi mi danie z makaronem. W czasie gdy gotuje się makaron można przygotować pyszny sos i danie gotowe. Indycze piersi dostarczają dużo pełnowartościowego białka, dzięki czemu porcja węglowodanów uzupełniona jest odpowiednią porcją białka. Pieczarki i cebulka przydają daniu aromatu, a śmietana kremowej konsystencji.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 10 pieczarek
  • 2 nieduże cebule
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać.
  • Pierś pokroić w nieduże kotleciki, lekko rozbić tłuszczem i oprószyć solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej z masłem na patelni i usmażyć kotlety.
  • Mięso zdjąć z patelni, a na pozostałym po ich smażeniu tłuszczu udusić pieczarki i cebulę.
  • Gdy zmiękną oprószyć je mąką, wymieszać i zalać bulionem, gotować 5 minut.
  • Zaprawić śmietaną i wymieszać, do sosu włożyć kotleciki, aby się podgrzały.
  • Podawać z makaronem, kasza lub ryżem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej