Indycze piersi w sosie pieczarkowym - smaczny sposób na niedrogi obiad
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Gdy chcę przygotować szybki, smaczny i tani obiad zazwyczaj na myśl przychodzi mi danie z makaronem. W czasie gdy gotuje się makaron można przygotować pyszny sos i danie gotowe. Indycze piersi dostarczają dużo pełnowartościowego białka, dzięki czemu porcja węglowodanów uzupełniona jest odpowiednią porcją białka. Pieczarki i cebulka przydają daniu aromatu, a śmietana kremowej konsystencji.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi z indyka
- 10 pieczarek
- 2 nieduże cebule
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- mąka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać.
- Pierś pokroić w nieduże kotleciki, lekko rozbić tłuszczem i oprószyć solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej z masłem na patelni i usmażyć kotlety.
- Mięso zdjąć z patelni, a na pozostałym po ich smażeniu tłuszczu udusić pieczarki i cebulę.
- Gdy zmiękną oprószyć je mąką, wymieszać i zalać bulionem, gotować 5 minut.
- Zaprawić śmietaną i wymieszać, do sosu włożyć kotleciki, aby się podgrzały.
- Podawać z makaronem, kasza lub ryżem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.