Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem to pyszne danie obiadowe. Soczyste mięso pełne smaku i fantastyczny sos do polania ziemniaków. Do tego wystarczy podać sałatę ze śmietaną i obiad gotowy. Ba! To nie obiad, to poezja smaku!
Zobacz przepis: Jak mrozić estragon na zimę?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku
- 3 łyżeczki listków świeżego estragonu lub 1 łyżka suszonego
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi przekroić na pół. Każdy płat mięsa zbić delikatnie tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni, tak aby tylko wyrównać grubość sznycla.
- Sznycle oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić na 30 minut.
- Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać masło, gdy zacznie się pienić, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać bulion i estragon, zagotować. Ponownie przełożyć piersi na patelnię i dusić jeszcze 3-5 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami czerwonymi lub innymi oraz sałatą ze śmietaną.