Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem

2021-03-29
Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka w sosie maślanym to najlepsze danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem to pyszne danie obiadowe. Soczyste mięso pełne smaku i fantastyczny sos do polania ziemniaków. Do tego wystarczy podać sałatę ze śmietaną i obiad gotowy. Ba! To nie obiad, to poezja smaku!

 

Zobacz przepis: Jak mrozić estragon na zimę? 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 3 łyżeczki listków świeżego estragonu lub 1 łyżka suszonego
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi przekroić na pół. Każdy płat mięsa zbić delikatnie tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni, tak aby tylko wyrównać grubość sznycla. 
  • Sznycle oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić na 30 minut.
  • Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię dodać masło, gdy zacznie się pienić, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać bulion i estragon, zagotować. Ponownie przełożyć piersi na patelnię i dusić jeszcze 3-5 minut. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami czerwonymi lub innymi oraz sałatą ze śmietaną