Zamrażanie roślin przyprawowych w kostkach

2021-03-29
Zamrażanie roślin przyprawowych w kostkach
Autor: Shutterstock Wiele liściastych roślin przyprawowych można zamrozić na później
łatwy
30 min
4

Zamrażanie jest to sposób konserwowania, dzięki któremu rośliny w znacznym stopniu zachowują swą wartość. W ten sposób można przechować wiele liściastych roślin przyprawowych i ziół: bazylię, czosnek niedźwiedzi, nać pietruszki, koperek, szczypiorek, melisę, estragon i wiele innych. 

SKŁADNIKI

  • ulubione zioła lub rośliny przyprawowe
  • woda (przegotowana lub mineralna niegazowana)
  • pojemnik na kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście ziół lub roślin przyprawowych umyć i osuszyć na kuchennych ścierkach.
  • Posiekać nożem lub w malakserze.
  • Posiekane liście upchnąć w pojemnikach do lodu.
  • Pojemniki wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki. 
  • Po 24 godzinach zamrożone kostki wyjąć i przełożyć do torebki na mrożonki. Podpisać i schować w zamrażarce.
  • Używać według potrzeby. Można przechowywać do 8 miesięcy.