Filet z kurczaka po bałkańsku - faszerowany serem feta i suszonymi pomidorami
2020-08-29
![Filet z kurczaka po bałkańsku - faszerowany serem feta i suszonymi pomidorami](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-aypQ-v3VL-pnK5_filet-z-kurczaka-po-balkansku-faszerowany-serem-feta-i-suszonymi-pomidorami-664x442.jpg)
łatwy
15 min
4
Filet z kurczaka po bałkańsku to oryginalny pomysł na pierś z kurczaka. Nadziewana kompozycją serów i ziół, z dodatkiem pełnych smaku suszonych pomidorów, nabiera charakteru. Idealne wspomnienie wakacji na południu Europy
SKŁADNIKI
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 5 suszonych pomidorów
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 150 g sera feta
- 100 g sera mozzarella
- 3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek)
- sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy farsz: suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce.
- Sery mieszamy z pomidorami, dodajemy natkę pietruszki i twarożek. Ostrożnie solimy, pamiętając, że zarówno ser feta, jak i suszone pomidory są słone. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
- Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz pieprzem, czosnkiem i czubrycą oraz niewielką ilością soli. Do kieszonki obficie nakładamy farsz.
- Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?