Filet z kurczaka po bałkańsku - faszerowany serem feta i suszonymi pomidorami

2020-08-29
Filet z kurczaka po bałkańsku -  faszerowany serem feta i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Filet z kurczaka po bałkańsku to pełne aromatu ziół i smaku oryginalne danie z kurczaka
łatwy
15 min
4

Filet z kurczaka po bałkańsku to oryginalny pomysł na pierś z kurczaka. Nadziewana kompozycją serów i ziół, z dodatkiem pełnych smaku suszonych pomidorów, nabiera charakteru. Idealne wspomnienie wakacji na południu Europy

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 100 g sera mozzarella
  • 3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek)
  • sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy farsz: suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce.
  • Sery mieszamy z pomidorami, dodajemy natkę pietruszki i twarożek. Ostrożnie solimy, pamiętając, że zarówno ser feta, jak i suszone pomidory są słone. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
  • Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz pieprzem, czosnkiem i czubrycą oraz niewielką ilością soli. Do kieszonki obficie nakładamy farsz.
  • Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?