Pyszne kotlety z ryżu i selera w piekarniku: pomysł palce lizać!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety z selera i ryżu są tak pyszne, że nic tylko palce lizać! Nie wierzycie? Doskonały smak osiągają dzięki wstępnemu podsmażeniu warzyw: selera, marchwi i cebuli. Smażenie warzyw wydobywa z nich maksimum smaku. Cukry w nich zawarte karmelizują się i wchodzą w reakcje z tłuszczami. To prawdziwa magia. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem tanich i pysznych kotletów nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu basmati
- 500 g selera bulwiastego, startego na tarce
- 250 g marchwi, startej na tarce
- 1 cebula, duża, drobno posiekana
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddara, startego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki estragonu suszonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać porcjami seler i smażyć, aż stanie się miękki i straci na objętości. Zdjąć z patelni i odstawić.
- Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju oraz marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- W misce połączyć ryż, usmażony seler, marchew i cebulę. Dodać rozmącone jajka, starty ser i przyprawy. Ponownie wymieszać.
- Z masy formować okrągłe, płaskie kotlety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20-25 minut lub do chwili, gdy kotlety ładnie się przyrumienią.