Wielkanocne Gniazdka - tartaletki z musem pomarańczowym i mango
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przepis na tartaletki z musem pomarańczowym i mango, czyli wielkanocne gniazdka, został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Wiktoria Dzwonek. Tartaletki z musem z owoców egzotycznych to pyszny, orzeźwiający deser, który cieszy i oczy i podniebienie.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 90 g cukru Diamant,
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki kakao,
- szczytpa soli
- Wypełnienie:
- 1 duże mango,
- 2 pomarańcze,
- 3 łyżki cukru kryształ Diamant,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki wody
- Gniazdka:
- 200 g białej czekolady,
- 100 ml śmietany 30%,
- 100 g płatków kukurydzianych
- cukrowe jajka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód: Mąkę, cukier, masło, kakao, sól i żółtka zagniatamy na ciasto.
- Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki, a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką.
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy.
- Wypełnienie:
- Pomarańcze obieramy i filetujemy. Mango obieramy i kroimy na cząstki.
- Fileciki pomarańczy wraz z sokiem i mango przekładamy do blendera i miksujemy.
- Mus owocowy podgrzewamy, dodajemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szkl wody.
- Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy.
- Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek.
- Gniazdka:
- Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance.
- Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy, aby wszystkie pokryły się czekoladą.
- Tak przygotowane płatki układamy w formie gniazdek na musie owocowym.
- Ciastka odstawiamy do lodówki na kilka minut.
- Przed podaniem na środek gniazdek układamy po kilka kolorowych cukierków w kształcie jajek.