Maślane ciasteczka z malinami
2020-07-27

łatwy
30 min
4
Kruche, cudownie maślane ciasteczka z konfiturą malinową najlepiej taką domowej roboty. Zawsze warto mieć ich zapas na wypadek, kiedy chodzi za nami coś pysznego. Znakomicie spełniają się w tej roli.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki soku z malin
- konfitura malinowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i posiekać razem. Dodać żółtka, sok i cukier puder i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką wyciąć kółka z ciasta, a w połowie z nich wyciąć otwory kieliszkiem.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ciasteczka i upiec w temperaturze 190 st. C. Wystarczy 15 minut.
- Upieczone ciasteczka odstawić do ostudzenia. Chłodne ciastka przełożyć konfiturą malinową i przykryć krążkami z otworem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego