Maślane ciasteczka z malinami

Maślane ciasteczka z malinami
Autor: Shutterstock Maślane ciasteczka z malinami to pyszny dodatek do popołudniowej herbaty.
łatwy
30 min
4

Kruche, cudownie maślane ciasteczka z konfiturą malinową najlepiej taką domowej roboty. Zawsze warto mieć ich zapas na wypadek, kiedy chodzi za nami coś pysznego. Znakomicie spełniają się w tej roli.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki soku z malin
  • konfitura malinowa
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i posiekać razem. Dodać żółtka, sok i cukier puder i zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką wyciąć kółka z ciasta, a w połowie z nich wyciąć otwory kieliszkiem.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ciasteczka i upiec w temperaturze 190 st. C. Wystarczy 15 minut.
  • Upieczone ciasteczka odstawić do ostudzenia. Chłodne ciastka przełożyć konfiturą malinową i przykryć krążkami z otworem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego