Tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Torty z okazji Chrztu Świętego powinny mieć delikatną i subtelną dekorację i kolorystyką nawiązującą do płci dziecka. Tradycyjnie kolor różowy przypisany jest do dziewczynek, natomiast niebieski do chłopców. Proponowany tort jest lekki i niezbyt słodki.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 0,5 litry śmietanki 30 %
- 0,5 kg twarogu 3 razy mielonego
- 3,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- Masa budyniowa:
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- Masa do dekoracji:
- 2 kostki masła
- 5 żółtek
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
- Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy, a następnie stopniowo dokładamy do niej ser. Tak przygotowaną masę słodzimy do smaku, a później wlewamy do niej żelatynę rozpuszczoną w mleku. Intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa biszkopty.
- Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na drugi biszkopt i całość przykrywamy trzecim. Odstawiamy do chłodu.
- Masa do dekoracji: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Masą dekorujemy tort.