Tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Torty z okazji Chrztu Świętego powinny mieć delikatną i subtelną dekorację i kolorystyką nawiązującą do płci dziecka. Tradycyjnie kolor różowy przypisany jest do dziewczynek, natomiast niebieski do chłopców. Proponowany tort jest lekki i niezbyt słodki.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
 - 3 jajka
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżki mąki tortowej
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Masa śmietankowa:
 - 0,5 litry śmietanki 30 %
 - 0,5 kg twarogu 3 razy mielonego
 - 3,5 łyżki żelatyny
 - 0,5 szklanki mleka
 - 5 łyżek cukru pudru
 - puszka brzoskwiń
 - Masa budyniowa:
 - 1 kostka masła
 - 2 żółtka
 - 1 budyń waniliowy
 - 0,5 litra mleka
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - Masa do dekoracji:
 - 2 kostki masła
 - 5 żółtek
 - 1 litr mleka
 - 2 budynie waniliowe
 - 5 łyżek cukru
 - 2 torebki cukru waniliowego
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka mąki tortowej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
 - Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy, a następnie stopniowo dokładamy do niej ser. Tak przygotowaną masę słodzimy do smaku, a później wlewamy do niej żelatynę rozpuszczoną w mleku. Intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa biszkopty.
 - Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na drugi biszkopt i całość przykrywamy trzecim. Odstawiamy do chłodu.
 - Masa do dekoracji: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Masą dekorujemy tort.