Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy to ciasto, które uda się każdemu. By go przygotować potrzebujemy niewielu składników. Ciasto zawdzięcza swój atrakcyjny smak pomarańczowym dodatkom, które czynią je mniej mdłym.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka suchego maku
- 150 g masła
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu pomarańczowego
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
- Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat.
- Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i mieszamy drewnianą łyżką.
- Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
- Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową.