Wet nelly: przepis na angielski pudding chlebowy

Wet nelly: przepis na angielski pudding chlebowy
Autor: Shutterstock.com Angielski pudding chlebowy zapieczony w kruchym cieście podany z sosem waniliowym
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Wet nelly to staroświecki przepis na angielski pudding chlebowy. Jest brzydki, wilgotny i słodki. I wszyscy za to go uwielbiają. Tajmnica smaku to powolne pieczenie w niskiej temperaturze. Wypróbuj ten przepis i dowiedz się, co kręci Brytyjczyków! 

Składniki

400 g pszennej bułki, chałki lub brioszy, pokrojonej na kawałki (ok. 7 filiżanek)

600 ml mleka (2 1/2 szklanki)

450 g suszonych owoców (3 szklanki) - rodzynek, sułtanek i porzeczek

100 g cukru (1/2 szklanki)

50 g mąki  (1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe)

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżki mieszanki przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

2 duże jajka z wolnego wybiegu, ubite

100 g roztopionego masła (7 łyżek)

cukier demerara do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posmaruj masłem prostokątną patelnię około 30 cm na 22 cm. Odłóż na bok.

Włóż pokrojoną bułkę do dużej miski. Wlej mleko  i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu wymieszaj  wszystko razem drewnianą łyżką na jednorodną masę.

Dodaj suszone owoce i cukier. Dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszankę przypraw. Ponownie wymieszaj.

Dodaj ubite jajka i roztopione masło. Wymieszaj do połączenia.

Masę przelej do przygotowanej formy. Posyp równomiernie cukrem demerara. Piecz przez półtorej godziny w temperaturze 150°C

Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut, aż budyń chlebowy się zarumieni.

Najlepiej smakuje podany na ciepło z kremem lub śmietaną lub na zimno.

Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej