Wet nelly: przepis na angielski pudding chlebowy
2021-06-10
łatwy
15 min
8
Dieta wegetariańska
Wet nelly to staroświecki przepis na angielski pudding chlebowy. Jest brzydki, wilgotny i słodki. I wszyscy za to go uwielbiają. Tajmnica smaku to powolne pieczenie w niskiej temperaturze. Wypróbuj ten przepis i dowiedz się, co kręci Brytyjczyków!
SKŁADNIKI
- 400 g pszennej bułki, chałki lub brioszy, pokrojonej na kawałki (ok. 7 filiżanek)
- 600 ml mleka (2 1/2 szklanki)
- 450 g suszonych owoców (3 szklanki) - rodzynek, sułtanek i porzeczek
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 50 g mąki (1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki mieszanki przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu, ubite
- 100 g roztopionego masła (7 łyżek)
- cukier demerara do posypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posmaruj masłem prostokątną patelnię około 30 cm na 22 cm. Odłóż na bok.
- Włóż pokrojoną bułkę do dużej miski. Wlej mleko i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko razem drewnianą łyżką na jednorodną masę.
- Dodaj suszone owoce i cukier. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszankę przypraw. Ponownie wymieszaj.
- Dodaj ubite jajka i roztopione masło. Wymieszaj do połączenia.
- Masę przelej do przygotowanej formy. Posyp równomiernie cukrem demerara. Piecz przez półtorej godziny w temperaturze 150°C
- Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut, aż budyń chlebowy się zarumieni.
- Najlepiej smakuje podany na ciepło z kremem lub śmietaną lub na zimno.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante