Sernik z ricottą i śliwkami: delikatny, puszysty, kremowy
2021-09-22
łatwy
20 min
8
Sernik z ricottą i śliwkami to włoski pomysł, jak przeżyć jesienne przesilenie. Połączenie kruchego spodu maślanego, kremowego i delikatnego sernika oraz soczystych śliwek jest absolutnie niebiańskie. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- Na spód do sernika:
- 1 i ½ szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych
- 6 łyżek stopionego masła
- ¼ szklanki cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- Na sernik ze śliwkami:
- 450 g twarogu na sernik z wiaderka
- 2 szklanki sera ricotta z pełnego mleka
- 1 ½ szklanki cukru pudru plus 1 łyżka do posypania
- 4 duże jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- ½ szklanki roztopionego i ostudzonego masła
- 10-14 śliwek węgierek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wymieszaj okruchy ciasteczek owsianych, roztopione masło i cukier, aż uzyskają konsystencję mokrego piasku. Przełóż do formy o średnicy 24 cm. Za pomocą dna szklanki uformuj spód oraz boki kruchego ciasta.
- Wstaw do pieakrniak. Piecz około 8 minut, następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Za pomocą miksera ubij razem ser z wiaderka oraz ricottę na gładką masę. Dodaj cukier, jajka, 1 łyżkę soku z cytryny, wanilię, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i roztopione masło. Mieszaj, aż połączą się i będą gładkie, ale staraj się nie dopuścić do zbytniego ubijania, ponieważ masa będzie zawierała zbyt dużo powietrza.
- Wylej masę sernikową na podpieczony spód i wygładź wierzch. Ostrożnie rozłóż śliwki i ułóż je na wierzchu w ładny wzór. Skrop pozostałą łyżką soku z cytryny.
- W małej misce wymieszać pozostałą łyżkę cukru i cynamonu, a następnie posyp nią śliwki.
- Piecz w 180°C przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw w środku przy zamkniętych drzwiach jeszcze przez pół godziny.
- Pozwól ciastu ostygnąć przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez noc) przed podaniem.
Dlaczego warto jeść śliwki?