Sernik z ricottą i śliwkami: delikatny, puszysty, kremowy

Sernik z ricottą i śliwkami: delikatny, puszysty, kremowy
Autor: Shutterstock.com Sernik ze śliwkami
łatwy
20 min
8

Sernik z ricottą i śliwkami to włoski pomysł, jak przeżyć jesienne przesilenie. Połączenie kruchego spodu maślanego, kremowego i delikatnego sernika oraz soczystych śliwek jest absolutnie niebiańskie. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • Na spód do sernika:
  • 1 i ½ szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych
  • 6 łyżek stopionego masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • Na sernik ze śliwkami:
  • 450 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 2 szklanki sera ricotta z pełnego mleka
  • 1 ½ szklanki cukru pudru plus 1 łyżka do posypania
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 10-14 śliwek węgierek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wymieszaj okruchy ciasteczek owsianych, roztopione masło i cukier, aż uzyskają konsystencję mokrego piasku. Przełóż do formy o średnicy 24 cm. Za pomocą dna szklanki uformuj spód oraz boki kruchego ciasta.
  • Wstaw do pieakrniak. Piecz około 8 minut, następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Za pomocą miksera ubij razem ser z wiaderka oraz ricottę na gładką masę. Dodaj cukier, jajka, 1 łyżkę soku z cytryny, wanilię, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i roztopione masło. Mieszaj, aż połączą się i będą gładkie, ale staraj się nie dopuścić do zbytniego ubijania, ponieważ masa będzie zawierała zbyt dużo powietrza.
  • Wylej masę sernikową na podpieczony spód i wygładź wierzch. Ostrożnie rozłóż śliwki i ułóż je na wierzchu w ładny wzór. Skrop pozostałą łyżką soku z cytryny.
  • W małej misce wymieszać pozostałą łyżkę cukru i cynamonu, a następnie posyp nią śliwki.
  • Piecz w 180°C przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw w środku przy zamkniętych drzwiach jeszcze przez pół godziny.
  • Pozwól ciastu ostygnąć przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez noc) przed podaniem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej