Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu
Autor: Shutterstock, Shutterstock Puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jabłkami
łatwy
45 min
4

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem. 

Sekrety ciasta drożdżowego:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1 jajko
  • 3 stołowe łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 8 g żywych lub 4 g suchych drożdży
  • 200 g masła miękkiego (lub dobrej jakości margaryny) 
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • Na nadzienie:
  • 700-800 g jabłek
  • 3 stołowe łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • oraz 1 jajko rozmącone (do posmarowania bułeczek) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W głębokiej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić zaczyn na 10 minut.
  • Do zaczynu dodać rozmącone jajko, wanilię oraz połowę mąki. Zarobić ciasto, w trakcie dosypując mąki, aż do całkowitego wyczerpania składnika.
  • Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i ponownie wyrobić ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i gładkie ciasto, które nie lepi się ścianek naczynia i rąk.
  • Ciasto pozostawić w misce, okryć czystą ściereczką i pozostawić na 60 minut, aby urosło. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • W czasie, gdy ciasto dojrzewa, pora przygotować nadzienie. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na niewielką kostkę.
  • Jabłka przełożyć do rondla, posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i podgrzewać przez około 20 minut. W czasie podgrzewania nie mieszać zawartości rondla, ale potrząsać nią. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
  • Z ciasto uformować wałek, pokroić go na 12 lub 16 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować, nadając mu kształt okrągłego placuszka. Pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto ponownie urosło. Okryć ściereczką.
  • Na środku każdego placuszka położyć porcję jabłek, zawinąć brzegi do środka, zlepić i uformować w kulę.
  • Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C na 15-20 minut.
  • Wyjąć bułeczki z piekarnika, piekarnika rozgrzać do 180°C. Bułeczki posmarować ubitym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej