Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu
2020-09-15

łatwy
45 min
4
Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem.
Sekrety ciasta drożdżowego:
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 jajko
- 3 stołowe łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 8 g żywych lub 4 g suchych drożdży
- 200 g masła miękkiego (lub dobrej jakości margaryny)
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- Na nadzienie:
- 700-800 g jabłek
- 3 stołowe łyżki cukru
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- oraz 1 jajko rozmącone (do posmarowania bułeczek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić zaczyn na 10 minut.
- Do zaczynu dodać rozmącone jajko, wanilię oraz połowę mąki. Zarobić ciasto, w trakcie dosypując mąki, aż do całkowitego wyczerpania składnika.
- Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i ponownie wyrobić ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i gładkie ciasto, które nie lepi się ścianek naczynia i rąk.
- Ciasto pozostawić w misce, okryć czystą ściereczką i pozostawić na 60 minut, aby urosło. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W czasie, gdy ciasto dojrzewa, pora przygotować nadzienie. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na niewielką kostkę.
- Jabłka przełożyć do rondla, posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i podgrzewać przez około 20 minut. W czasie podgrzewania nie mieszać zawartości rondla, ale potrząsać nią. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
- Z ciasto uformować wałek, pokroić go na 12 lub 16 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować, nadając mu kształt okrągłego placuszka. Pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto ponownie urosło. Okryć ściereczką.
- Na środku każdego placuszka położyć porcję jabłek, zawinąć brzegi do środka, zlepić i uformować w kulę.
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C na 15-20 minut.
- Wyjąć bułeczki z piekarnika, piekarnika rozgrzać do 180°C. Bułeczki posmarować ubitym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić.