Jogurtowe ciasto ze śliwkami: przepis na szybki i łatwy placek domowy
2020-09-04

łatwy
30 min
4
Soczyste śliwki o granatowej, omszałej skórce to jedne z najlepszych owoców. Wspaniałe na surowo, jeszcze lepsze w cieście. Na przykład w jogurtowym placku ze śliwkami, którego przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Po prostu pyszności!
Jeszcze kilka świetnych przepisów na placek ze śliwkami:
Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI
- 3 jaja, białka oddzielić od żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz 1 łyżka do natłuszczenia formy
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-8 świeżych i dużych śliwek z granatową skórką, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 3 łyżki cukru pudru do posypania
- 1 okrągła forma o średnicy 28 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później.
- Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.
- W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok.
- Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki śliwek, przekrojem do góry.
- Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?