Jogurtowe ciasto ze śliwkami: przepis na szybki i łatwy placek domowy

Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto z soczystymi śliwkami
łatwy
30 min
4

Soczyste śliwki o granatowej, omszałej skórce to jedne z najlepszych owoców. Wspaniałe na surowo, jeszcze lepsze w cieście. Na przykład w jogurtowym placku ze śliwkami, którego przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Po prostu pyszności! 

Jeszcze kilka świetnych przepisów na placek ze śliwkami: 

Sypane ciasto ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI

  • 3 jaja, białka oddzielić od żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz 1 łyżka do natłuszczenia formy
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 świeżych i dużych śliwek z granatową skórką, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1 okrągła forma o średnicy 28 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później. 
  • Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy.  Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.
  • W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok. 
  • Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 
  • Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki śliwek, przekrojem do góry.
  • Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej