Ciasto owsiane z mlekiem, miodem i owocami - zdrowa dawka słodyczy
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Ciasto owsiane z mlekiem, miodem i owocami to bajeczny i zdrowy deser. Smaczne i aromatyczne, pełne błonnika i witamin, łatwe do przygotowania - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 300 ml gorącego mleka
- 100 g płatków owsianych lub otrąb
- 100 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
- 60 g brązowego cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szklanka owoców, np. borówek lub czerwonych porzecze, brzoskwiń, jabłek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki zalać gorącym mlekiem i odstawić do nasiąknięcia mlekiem i przestudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać miód i ekstrakt migdałowy. Nie przerywając ucierania dodać jajko, dokładnie zmiksować.
- Stopniowo dodawać namoczone płatki. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
- Blaszkę o długości 34 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do blaszkę. Na wierzch położyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Brzegi ciasta powinny mocno się zrumienić. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut do ostygnięcia.