Ciasto MAKARENA - znakomite ciasto warstwowe z jabłkami i kremem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Ciasto MAKRENA może stanowić spore wyzwanie, zwłaszcza dla niecierpliwych. Nie wymaga ogromnych umiejętności, ale jest wymagające czasowo. Trzeba się nieźle namęczyć żeby wytańczyć tę makarenę , ale efekt jest gwarantowany.
SKŁADNIKI
- Biszkopt orzechowy:
- 200 g orzechów włoskich
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Warstwa jabłkowo-biszkoptowa:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru szklanki cukru
- 4 łyżki mąki szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 winnych jabłek
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 200 gram galaretek w cukrze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy, wymieszać z tartą bułką, kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodaj do niej suche składniki. Delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę dodawać po 1 łyżce do piany i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 170 st. C przez 40 min.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód położyć jabłka i zalać je ciastem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Ciasto powinno nabrać złotego odcienia.
- Wyjąc oba ciasta z piekarnika, biszkopt orzechowy odstawić do całkowitego ostygnięcia, biszkopt z jabłkami zostawić na chwilę, aby odparował, a potem jeszcze ciepły zwinąć w roladę i również odłożyć do wystygnięcia. Gdy ostygnie pokroić w plastry.
- Z mleka, mąki i budyniu ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawać do niego po trochu budyń. Galaretki pokroić w małą kostkę i dodać do kremu budyniowego.
- Biszkopt orzechowy przeciąć w poprzek na pół. Na jeden blat położyć połowę masy budyniowej. na niej ułożyć plastry rolady jabłkowej, przykryć resztą kremu i drugim blatem biszkoptu.
- Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i orzechami/migdałami lub owocami.