Ciasto MAKARENA - znakomite ciasto warstwowe z jabłkami i kremem

2021-03-29
Ciasto MAKARENA - znakomite ciasto warstwowe z jabłkami i kremem
Autor: Shutterstock Ciasto MAKARENA to spore wyzwanie.
łatwy
0 min
4

Ciasto MAKRENA może stanowić spore wyzwanie, zwłaszcza dla niecierpliwych. Nie wymaga ogromnych umiejętności, ale jest wymagające czasowo. Trzeba się nieźle namęczyć żeby wytańczyć tę makarenę , ale efekt jest gwarantowany.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt orzechowy:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  •  
  • Warstwa jabłkowo-biszkoptowa:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 winnych jabłek
  •  
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 gram galaretek w cukrze
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy, wymieszać z tartą bułką, kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodaj do niej suche składniki. Delikatnie wymieszaj.
  • Tak przygotowaną masę dodawać po 1 łyżce do piany i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 170 st. C przez 40 min.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód położyć jabłka i zalać je ciastem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Ciasto powinno nabrać złotego odcienia.
  • Wyjąc oba ciasta z piekarnika, biszkopt orzechowy odstawić do całkowitego ostygnięcia, biszkopt z jabłkami zostawić na chwilę, aby odparował, a potem jeszcze ciepły zwinąć w roladę i również odłożyć do wystygnięcia. Gdy ostygnie pokroić w plastry.
  • Z mleka, mąki i budyniu ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawać do niego po trochu budyń. Galaretki pokroić w małą kostkę i dodać do kremu budyniowego.
  • Biszkopt orzechowy przeciąć w poprzek na pół. Na jeden blat położyć połowę masy budyniowej. na niej ułożyć plastry rolady jabłkowej, przykryć resztą kremu i drugim blatem biszkoptu.
  • Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i orzechami/migdałami lub owocami.