Brownie Nutella: łatwe ciasto z 3 składników

Brownie Nutella: łatwe ciasto z 3 składników
Autor: Shutterstock Lepki i słodkie czekoladowe BROWNIE z Nutellą
łatwy
30 min
4

Brownie, czyli najsłynniejszy i najsmaczniejszy zakalec świata, to moje ulubione ciasto. Zawsze to co dobre, można jeszcze ulepszyć. Brownie według tego przepisu to tylko 3 składniki: krem orzechowo-czekoladowy typu Nutella, jajka i mąka. Gotowe! Piekłam to ciasto wiele razy i przyznam szczerze, nie ma znaczenia jakiego gotowego smarowidła laskowo-czekoladowego użyjecie. Wypróbujcie i nie dziękujcie! Smacznego!

Zobacz jak zrobić efektowny i łatwy deser MROWISKO:

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki (350 g) kremu orzechowo-czekoladowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych, wyłuskanych i uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj krem orzechowo-czekoladowy i jajka.
  • Za pomocą łyżki wymieszaj na jednorodną masę. Ewentualnie na tym etapie możesz dodać orzechów laskowych. 
  • Masę przelej do formy, wierzch wyrównaj szpatułką.
  • Piecz w 180°C przez 25-30 minut lub do momentu pojawienia się pęknięć na powierzchni.
  • Próba suchego patyczka jest w tym przypadku zbędna. Ciasto jest lepkie i nieco się ciągnie. Upieczone powinno mieć popękany wierzch i odstawać od boków tortownicy.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej